neděle, února 01, 2015



Japonské kuchyni jsem propadla před několika lety. Fascinují mě na ní její pro nás neznámé chutě a vůně a to ani nemluvím o tom, jak je japonské jídlo zdravé.  No posuďte sami, nevypadá to lákavě? 

Zdroj: http://www.17life.com/

Abyste si mohli dopřávat japonskou kuchyni, nemusíte být ani bohatí, ani příliš zruční v kuchyni a příprava jídla vám nezabere mnoho času. Nevěříte? V následující sérii článků se s vámi podělím o své oblíbené recepty, dosavadní zkušenosti a přidám tipy, kde sehnat potřebné suroviny. Právě ty jsou menším zádrhelem v cestě za dokonalým japonským jídlem. V dnešní době ale už naštěstí existují obchody specializované přímo na japonské potraviny a spoustu surovin najdete také ve zdravých výživách (např. řasy, miso pastu, ume ocet, umeboši…). Některé supermarkety, jako třeba Tesco nebo Kaufland, popř. Lidl o asijském týdnu, už také zařadili alespoň nějaké japonské potraviny. Většinou to jsou věci potřebné k výrobě suši – řasa nori, rýže, rýžový ocet atd.

Seznam hlavních kamenných prodejen japonských potravin:

Praha 

Japa Shop
Suši.cz
Shin food

Brno

Japamania
Koishi (malinká prodejna při stejnojmenné restauraci, to nejdůležitější tu ale najdete)


Olomouc

Japamania

Všechny výše uvedené prodejny (kromě koishi) mají také svůj e-shop, ze kterého si můžete zboží objednat v případě, že to máte do kamenných obchodů daleko (a neseženete vše potřebné jinde). Mimo ně nabízí japonské potraviny například také tyto e-shopy:

    www.vitalorient.cz
    www.asijske-potraviny.eu

      Sama nejčastěji nakupuji v olomoucké Japamanii a za zmínku určitě stojí nákupy japonských potravin ve Vídni. Můj nejoblíbenější (a zároveň největší) je Nakwon Supermarkt poblíž Mariahilferstraße, který mimo japonské speciality nabízí i potraviny z Číny, Koreje a dalších asijských zemí. Výběr je obrovský a ceny velice příznivé. Pokud budete mít to štěstí podívat se do Vídně, tento obchod rozhodně stojí za návštěvu, ale varuji vás: pravděpodobně odejdete s přeplněným batohem.

      Zdroj: www.nakwon.at

      Pokud s japonskou kuchyní začínáte, může se vám zdát, že musíte nakoupit strašnou spoustu surovin, ale v momentě, kdy budete mít doma ty „základní“, můžete z nich vykouzlit nepřeberné množství pokrmů a jejich variant. Některé recepty navíc ani žádné speciální suroviny nevyžadují. A které že to jsou ty „základní“ potraviny? Třeba tyhle:

      Rýže 
      Ať už si budete chtít připravit suši, nebo třeba moje oblíbené onigiri, všude se dočtete, že potřebujete suši rýži. Není to pravda. Japonskou rýži (rozumějte rýži z Japonska) totiž u nás neseženete a to z jednoho prostého důvodu – nevyváží se.  Suši rýže nebo „japonská rýže“ tak většinou pochází z Itálie. Já místo suši rýže používám klasickou kulatozrnnou rýži, která je minimálně o třetinu levnější a rozdíl mezi ní a suši rýží jsem nezaznamenala.

      Řasy
      Nori mají tvar papíru a vznikají rozdrcením řas a jejich následným usušením. Používají se jako obal na suši a onigiri, nebo drcené jako koření.
      Wakame jsou prodávané usušené a proto je třeba je před použitím (nejčastěji do polévky miso, či nudlí udon) namočit do studené vody, kde se krásně rozvinou
      Konbu/Kombu je řasa velkých rozměrů, je dost tuhá a proto se nejí. Používá se hlavně na vývary (a ten jako součást dalších jídel).
      Zdroj: www.ecokaren.com

      Miso pasta
      Miso pasta je fermentovaná pasta ze sójových bobů a často nějaké obiloviny. Je hlavní součástí miso polévky, ale lze ji použít např. také do omáček, pomazánek, nebo z něj upéct sušenky. Miso pasty existuje mnoho druhů; jsou to například:
      Shiro miso (také sladké miso) z bílé rýže, má světlou barvu a obsahuje nejméně soli
      Hatcho miso ze sójových bobů, velmi tmavé
      Mugi miso z ječmene a sójových bobů
      Obecně platí, že čím je miso tmavší, tím výraznější chuť má. Miso je považováno za léčivou potravinu, takže si jeho konzumací nejenom pochutnáte, ale také uděláte něco pro své zdraví.
       
      Zdroj: http://sanbiki-restaurant.blogspot.cz


      Nudle
      Soba jsou tenčí pohankové nudle podávány v zimě horké a v létě studené. Servírují se s různými omáčkami   nebo v horkém vývaru jako nudlová polévka.
      Sómen jsou velmi tenké pšeničké nudle, často podávané studené s různými omáčkami k namáčení.
      Udon jsou tlusté pšeničné nudle podávané nejčastěji v teplé polévce.
      Zdroj: http://www.mediterrasian.com

      0 komentářů:

      Okomentovat