Japonské kuchyni jsem propadla před několika lety. Fascinují
mě na ní její pro nás neznámé chutě a vůně a to ani nemluvím o tom, jak je
japonské jídlo zdravé. No posuďte sami,
nevypadá to lákavě?
Zdroj: http://www.17life.com/ |
Abyste si mohli dopřávat japonskou kuchyni, nemusíte být ani bohatí, ani příliš zruční v kuchyni a příprava jídla vám nezabere mnoho času. Nevěříte? V následující sérii článků se s vámi podělím o své oblíbené recepty, dosavadní zkušenosti a přidám tipy, kde sehnat potřebné suroviny. Právě ty jsou menším zádrhelem v cestě za dokonalým japonským jídlem. V dnešní době ale už naštěstí existují obchody specializované přímo na japonské potraviny a spoustu surovin najdete také ve zdravých výživách (např. řasy, miso pastu, ume ocet, umeboši…). Některé supermarkety, jako třeba Tesco nebo Kaufland, popř. Lidl o asijském týdnu, už také zařadili alespoň nějaké japonské potraviny. Většinou to jsou věci potřebné k výrobě suši – řasa nori, rýže, rýžový ocet atd.
Seznam hlavních kamenných prodejen japonských potravin:
Suši.cz
Shin food
Seznam hlavních kamenných prodejen japonských potravin:
Praha
Suši.cz
Shin food
Brno
JapamaniaKoishi (malinká prodejna při stejnojmenné restauraci, to nejdůležitější tu ale najdete)
Olomouc
Japamania Všechny výše uvedené prodejny (kromě koishi) mají také svůj e-shop, ze kterého si můžete zboží objednat v případě, že to máte do kamenných obchodů daleko (a neseženete vše potřebné jinde). Mimo ně nabízí japonské potraviny například také tyto e-shopy:
www.vitalorient.cz
www.asijske-potraviny.eu
Sama nejčastěji nakupuji
v olomoucké Japamanii a za zmínku určitě stojí nákupy japonských potravin
ve Vídni. Můj nejoblíbenější (a zároveň největší) je Nakwon Supermarkt poblíž
Mariahilferstraße, který mimo japonské speciality nabízí i potraviny
z Číny, Koreje a dalších asijských zemí. Výběr je obrovský a ceny velice
příznivé. Pokud budete mít to štěstí podívat se do Vídně, tento obchod rozhodně
stojí za návštěvu, ale varuji vás: pravděpodobně odejdete s přeplněným
batohem.
Zdroj: www.nakwon.at |
Pokud s japonskou kuchyní
začínáte, může se vám zdát, že musíte nakoupit strašnou spoustu surovin, ale
v momentě, kdy budete mít doma ty „základní“, můžete z nich vykouzlit
nepřeberné množství pokrmů a jejich variant. Některé recepty navíc ani žádné
speciální suroviny nevyžadují. A které že to jsou ty „základní“ potraviny?
Třeba tyhle:
Rýže
Ať už si budete chtít připravit suši, nebo třeba moje
oblíbené onigiri, všude se dočtete, že potřebujete suši rýži. Není to pravda.
Japonskou rýži (rozumějte rýži z Japonska) totiž u nás neseženete a to
z jednoho prostého důvodu – nevyváží se.
Suši rýže nebo „japonská rýže“ tak většinou pochází z Itálie. Já
místo suši rýže používám klasickou kulatozrnnou
rýži, která je minimálně o třetinu levnější a rozdíl mezi ní a suši rýží
jsem nezaznamenala.
Řasy
Nori mají tvar
papíru a vznikají rozdrcením řas a jejich následným usušením. Používají se jako
obal na suši a onigiri, nebo drcené jako koření.
Wakame jsou
prodávané usušené a proto je třeba je před použitím (nejčastěji do polévky
miso, či nudlí udon) namočit do studené vody, kde se krásně rozvinou
Konbu/Kombu je řasa
velkých rozměrů, je dost tuhá a proto se nejí. Používá se hlavně na vývary (a
ten jako součást dalších jídel).
Zdroj: www.ecokaren.com |
Miso pasta
Miso pasta je fermentovaná pasta ze sójových bobů a často
nějaké obiloviny. Je hlavní součástí miso polévky, ale lze ji použít např. také
do omáček, pomazánek, nebo z něj upéct sušenky. Miso pasty existuje mnoho
druhů; jsou to například:
Shiro miso (také sladké miso) z bílé rýže, má světlou barvu a obsahuje
nejméně soli
Hatcho miso ze
sójových bobů, velmi tmavé
Mugi miso z
ječmene a sójových bobů
Obecně platí, že čím je miso tmavší, tím výraznější chuť má.
Miso je považováno za léčivou potravinu, takže si jeho konzumací nejenom
pochutnáte, ale také uděláte něco pro své zdraví.
Nudle
Soba jsou tenčí
pohankové nudle podávány v zimě horké a v létě studené. Servírují se s
různými omáčkami nebo v horkém vývaru jako nudlová polévka.
Sómen jsou velmi
tenké pšeničké nudle, často podávané studené s různými omáčkami k namáčení.
Udon jsou tlusté
pšeničné nudle podávané nejčastěji v teplé polévce.
Zdroj: http://www.mediterrasian.com |
0 komentářů:
Okomentovat