První recept je tady! A není to nic jiného než miso polévka,
součást tradiční japonské snídaně.
Chutná výborně a díky jejím účinkům na zdraví se o ní někdy mluví jako o
„zázraku japonské dlouhověkosti“. Mimochodem, věděli jste, že dříve Japonci
běžně žádali o ruku své milované se slovy:
„Misoširu wo cukutte kudasai ” tedy „Prosím, vař mi miso polévku“ ? Taková romantika...
Miso je velice variabilní, můžete si do něj přidat to, co
máte rádi, nebo co zrovna budete mít doma. Součástí klasické miso polévky je
daši neboli vývar a zde máte několik možností:
A. Použijete instantní daši , které seženete
v každé specializované prodejně (asi za 60 kč). V krabičce najdete
několik sáčků a jednoduše pak prášek v polévce rozpustíte.
B. Uvaříte si vlastní vývar, kterých je více druhů:
Kombu daši – nejjednodušší je mírně nastříhat
řasu kombu (asi 20g) a nechat ji přes noc v ledničce v litru vody.
Ráno řasu vyndáme a je hotovo.
Awase daši
ze sušených tuňákových vloček (bonito, kacuobuši) a řasy kombu
Iriko daši
ze sušených ančoviček či sardinek
Šiitake daši z hub šiitake
C. Daši vynecháte. Osobně nerozpoznám rozdíl mezi miso
polévkou s instantím daši a bez něj, takže nejčastěji volím tuto variantu
(bez éček).
Zdroj: japamania.cz |
O různých druzích miso pasty a o tom, kde sehnat jednotlivé
suroviny se dočtete tady.
Recept
Na 2-4 porce budeme potřebovat:
Litr vody (vývaru daši)
Asi 1 lžíce Miso pasty
1 - 2 lžíce řasy wakame
*Tofu nakrájené na kostičky
*Nakrájenou zeleninu (jarní cibulku, mrkev, brambory,
daikon…)
*Houby šiitake
*= variabilní
Očištěnou a nakrájenou zeleninu dáme vařit. Řasy wakame
namočíme do studené vody, aby se rozvinuly. Až bude zelenina měkká, ztišíme
plamen a rozmícháme v polévce miso pastu. Voda už nesmí vřít, zničily by
se cenné látky! Pastu můžete rozmíchat v sítku, které položíte na hrnec,
nebo v naběračce s polévkou.
Já vždy jednoduše naberu miso pastu na vařečku a míchám, dokud se pasta
„nerozpustí“. Nakonec přidáme řasy,
popřípadě tofu a nakrájenou jarní cibulku a polévka je hotová.
„Instantní“ miso polévka
Nejsem sice vůbec zastáncem tohoto způsobu vaření, ale pokud
nemáte čas a je vám každá minutka drahá, můžete nastrouhat do misky zeleninu,
přidat řasy, tofu (co vám zrovna padne pod ruku), zalít horkou vodou a
přimíchat miso pastu.
0 komentářů:
Okomentovat